Familiepsykologerne

Pårørende til psykisk lidelse

Pårørende til psykisk lidelse

“Min far var maniodepressiv med hyppige indlæggelser og det prægede min opvækst meget. Som voksen har jeg lange antenner og reagerer stærkt  på selv de mindste udsving på min arbejdsplads”

”Min datter har kæmpet mod spiseforstyrrelse i 10 år. Hun er i dag midt i tyverne. Selvom hun har sit eget liv og er flyttet hjemmefra, føler jeg mig stresset og bekymret og bruger meget energi på at tænke på hende, holde øje med om hun taber sig og være bange for, at det går galt igen”

”Min mor bor alene og har tilbagevendende depressioner og stress. Det er utrolig synd for hende og hårdt at se på. Jeg har min egen familie og nok at se til, men jeg plages af skyldfølelse over ikke at kunne være der for hende og muntre hende op. Særligt hvis hun lader mig forstå, at hun er skuffet over at jeg ikke kan være der”

”Da jeg var barn, var der perioder hvor min mor var indlagt og fik elektrochok. Jeg var utrolig bange og havde kronisk ondt i maven. Min far og jeg gik hjemme i tavshed. Jeg følte mig så ensom. I mit voksne liv har jeg svært ved at åbne mig for andre”

Livet i en familie med et psykisk lidende familiemedlem, centrerer sig ofte om den psykisk lidende og familien kommer til at ’svinge’ med den lidendes tilstand.  Det er vanskeligt at mobilisere energi og opmærksomhed til de øvrige medlemmer i familien. Uanset om man er partner til eller barn af, er det almindeligt at man belastes og præges af det vilkår at have en nærtstående med psykiske problemer.

Psykisk lidelse svinger ofte mellem relativt stabile perioder og mere ustabile perioder, hvor der også kan være hændelser, der er dramatiske eller chokerende. Det stiller store krav til de nærtstående, både at stå i situationerne og at træffe beslutninger om, hvordan den lidendes problemer bedst varetages.

”Kender du til at dine nære har psykisk lidelse som depression, angst,maniodepressiv/bipolar lidelse, spiseforstyrrelse eller OCD? Hos Familiepsykologerne har vi erfaring med at yde psykologhjælp til dig, der belastes af at være tæt på nogen, der har det svært. Kontakt Familiepsykologerne og hør nærmere til vores erfaring. Vi er erfarne autoriserede psykologer og tager imod i lokaler centralt i Aarhus. Vi tilbyder individuel terapi, parterapi og familieterapi.”

“pårørende”