Familiepsykologerne

Jeg er jaloux

Jeg er jaloux

Hej Familiepsykologerne

Jeg har et problem som jeg ikke selv kan løse. Jeg blev skilt fra min kone for 2 år siden. Grunden til skilsmissen var, at jeg fandt ud af, at min kone var mig utro med en kollega, og hun valgte så at flytte sammen med den anden mand. Det tog virkelig hårdt på mig. For et halvt år siden mødte jeg en sød pige og jeg flyttede ind i hendes lejlighed for 3 måneder siden, men nu er jeg ved at ødelægge det hele, fordi jeg er jaloux. Jeg er bange for, at hun stadig har varme følelser for sin ex-kæreste. Hun benægter det og siger, at det kun foregår oppe i mit hoved, og at jeg bare skal slappe af, for det er kun mig hun vil have og hun er helt færdig med den gamle kæreste. Jeg tror, hun taler sandt, men jeg har rigtig svært ved at stole på det, hun siger. Når vi ikke er sammen har jeg det virkelig dårligt og kan kun tænke på, hvad hun laver. Det er som om jeg bliver helt besat af den tanke, at hun er sammen med en anden. Når hun så kommer hjem føler hun, at jeg krydsforhører hende og at jeg ikke tror på hvad hun siger. Jeg må også indrømme at jeg har kigget i hendes tlf og i hendes facebook flere gange. Det har jeg det skidt med, men det hjælper når jeg kan se, at hun ikke har gang i noget, og at hun har været der, hvor hun sagde at hun skulle hen. Det skal nok tilføjes, at hun ikke er typen der lyver, men at hun er en køn pige som mange fyre falder for

Jeg ved godt, at jeg nok er jaloux fordi min ex-kone var utro, men det kan bare ikke fortsætte sådan her. Min kæreste har sagt, at hun ikke kan leve med, at jeg ikke stoler på hende, og jeg er bange for, at hun gør det forbi med mig.

Jeg elsker hende og har slet ikke lyst til at miste hende, men jeg får det bare så dårligt når jeg tænker på, at hun måske er sammen med en anden. Har I nogen idéer til, hvad jeg kan gøre?

Venlig hilsen

Den rådvilde mand


Kære rådvilde mand.

Jeg tror mange nikker genkendende til det du beskriver, og jeg kan fortælle dig, at du langt fra er den eneste der har jalousien inde på livet.

Som du selv skriver, er der jo en rigtig god grund til, at du kæmper med jalousi. Du har oplevet at blive ført bag lyset af en kæreste for ikke så længe siden og den erfaring sidder helt sikkert stadig i dig og gør dig urolig for, at det kan ske igen. Jeg fornemmer, at oplevelsen både rummede et stort chok og en stor smerte bagefter. Når sådan noget sker, er det helt naturligt, at der går en rum tid før du igen tør stole på, at de nære omgivelser er til at stole på og at der ikke pludselig sker noget, der vender op og ned på dit liv. Det er altså ikke underligt, at du har de følelser du har, men jeg forstår også på dig, at de skaber problemer for dig. Eller rettere sagt: det følelserne får dig til at gøre, skaber problemer for dig. Du skriver, at du udspørger din kæreste når hun kommer hjem, og at du også har kigget i hendes tlf for at checke, om der skulle være tegn på, at hun er dig utro. Jeg tror, du gør de ting, fordi du for en kort stund bliver beroliget, når du kan høre og se, at hun ikke har gang i noget, men jeg tror også, at beroligelsen kun virker kort – eller kun til hun igen er ude af syne. Og samtidig giver du dig selv en oplevelse af, at du kun kan få ro fra jalousitankerne ved at checke din kæreste.

Som jeg læser dit brev, giver din kærestes adfærd dig ikke grund til at være jaloux. Jalousi -tankerne og følelserne udspringer af oplevelsen med din ekskone, men bliver nemt aktiveret igen, når du står i situationer i dag, hvor du bliver bange for, at historien skal gentage sig. Du kan ikke styre de tanker og følelser og få dem til at blive væk, men du kan forsøge at genkende dem når de kommer og sige til dig selv, at de handler om fortiden – og at du nu er i et nyt forhold. Jalousi-tankerne og følelserne vil have dig til at checke din kæreste, men når du gør det, bekræfter du dem i, at det er nødvendigt at checke hende. Hvad mon der ville ske, hvis du lod følelserne og tankerne være der uden at checke hende? Det ville nok være lidt svært i starten, men mit bud er, at det ville blive lidt lettere hen af vejen. Når de kommer, kan du måske spørge dig selv, hvor længe de mon vil være der denne gang! En mulighed kunne også være, at du får nogle samtaler med en professionel, der kan hjælpe dig med arbejdet med at få Jalousien til at skabe færre problemer i dit liv.

Jeg forestiller mig at din kæreste godt kan forstå, at du nemmere bliver ramt af Jalousien med de erfaringer du har gjort dig. Måske kan du sige til hende, at du vil arbejde med at få Jalousien til at fylde mindre i jeres forhold, men at det nok godt kan tage lidt tid.

Jeg vil ønske dig held og lykke med det.

Venlige hilsner

Anne Østlund

Familiepsykologerne