Familiepsykologerne

Min datter vil ikke møde min nye kæreste

Min datter vil ikke møde min nye kæreste

Kære Familiepsykologer

Jeg er en mand midt i 40´erne og jeg har tre børn på 11, 9 og 6 år. Den ældste er en pige og de to yngste drenge. Jeg blev skilt fra børnenes mor for 2 år siden. For ca et år siden mødte jeg en rigtig sød pige, og vi er rigtig glade for hinanden. Vi bor ikke sammen, men taler om, at vi gerne vil det på sigt. De to drenge mødte hende for første gang for 1 måned siden og det gik rigtig godt. Siden har de været sammen med hende et par gange i forbindelse med, at hun er kommet på besøg, når de har været hos mig. Men min store datter nægter at møde hende. Når min kæreste skal komme, sørger min datter for at være ude af huset, enten hos veninder eller også tager hun over til sin mor. Når jeg spørger hende hvorfor hun ikke vil møde min kæreste siger hun, at det vil hun bare ikke. Jeg har spurgt min ex-kone om hun ved, hvad problemet er, men det ved hun heller ikke. Det er frustrerende at hun ikke vil se hende, da det betyder, at vi ikke kan lave noget sammen alle sammen. Min kæreste siger, at jeg bare skal give det tid, men jeg synes det er svært, da jeg bare gerne vil have, at vi alle sammen kan have det rart med hinanden, og jeg bliver så bange for, at det aldrig vil lykkes. Jeg kan jo heller ikke flytte sammen med min kæreste så længe min datter ikke vil se hende. Jeg håber, I kan fortælle mig, hvad der vil være det rigtige at gøre i den her situation.

Venlig hilsen

Far til tre


Kære Far til tre.

Som jeg læser dit brev, er du frustreret over den nuværende situation og måske især over, at din datter ikke kan fortælle, hvorfor hun ikke vil møde din kæreste. Jeg forestiller mig, at du er særligt frustreret over dette, da det betyder, at du ikke rigtig kan gøre noget i forhold til den situation du står i. Men jeg læser også, at du er bekymret for fremtiden og for, at det du så gerne vil med dem du holder af, aldrig vil lykkes. Det lyder som om din kæreste forsøger at berolige dig, når hun siger, at du skal give det tid, og jeg får lyst til at gøre det samme. Jeg tror du skal indstille dig på, at det projekt du har gang i skal have god tid til at modnes.

For nogle børn, er det en stor mundfuld at indstille sig på, at far eller mor får en ny kæreste. Måske er din datter ikke færdig med at sørge over skilsmissen, det kan nemt tage flere år end vi forældre umiddelbart kan mærke på dem, og hendes budskab kan være, at hun stadig er ulykkelig over at have mistet sin familie, at hun stadig håber, at du og din ex-kone finder sammen igen, og at hun ikke er klar til at forholde sig til en ny voksen. Du kan sige til hende, at du jo ikke ved, om det er det, der er på spil, men at du fornemmer, det er svært for hende, og at det er ok, hvis hun ikke er lige så glad for, at I er blevet kærester, som I er.

Hun skal indstille sig på, at din opmærksomhed er rettet mod andre end hende og hendes brødre, og det kan for hende opleves som endnu et tab oveni skilsmissen. Det er sådan det må være, og det tager hun ikke skade af, men hun har brug for at opleve, at der er plads til og forståelse for, at hun synes det er svært og fx ikke føler sig klar til at møde din kæreste endnu. Hvis hun oplever, at I har forståelse for, at det er svært for hende, er der ret stor sandsynlighed for, at hun lige så stille og roligt begynder at nærme sig, men det kan godt tage lidt tid og her kan det godt betale sig for dig at være lidt tålmodig.

Held og lykke med det hele

Venlige hilsner

Anne Østlund

Familiepsykologerne