Familiepsykologerne

Opdragelse efter skilsmisse

Opdragelse efter skilsmisse

Hej Familiepsykologer

Jeg har to drenge på 7 og 10 år og blev for to år siden skilt fra min mand. Vi har børnene i en 7-7 ordning og samarbejdet går nogenlunde, på det sidste er vi dog blevet tiltagende uenige om grænserne omkring vores drenge. F.eks. noget så enkelt som sengetider, hvor min mand lader drengene være væsentlig længere oppe end jeg gør. Eller han lader dem spille computerspil som jeg ikke synes er for børn. Jeg oplever at drengene bliver forvirrede og sure på mig over mine grænser. Jeg har drøftet det med deres far og han synes at jeg overreagerer og er alt for pylret. Tager drengene skade af vores forskellige opdragelse – hvad tænker i ?

Hilsen Mia


Hej Mia

For rigtig mange forældre kan det være en stor udfordring at blive enige omkring opdragelse af børn ikke mindst efter en skilsmisse. For mig er der ingen tvivl om, at det i den ideelle verden ville være bedst for jeres drenge hvis i kunne samarbejde og finde nogenlunde fælles fodslag i forhold til opdragelsen af drengene.

Desværre er det ikke altid muligt, hvilket så sandelig også ofte gælder for samlevende forældre. Du spørger, om de tager skade af jeres forskellighed. Det er svært at sige. Den kan som du skriver gøre dem lidt forvirrede og usikre. Det værste vil dog være, hvis det fører til meget negative følelser mellem jer som forældre.

Det er klart min vurdering, at det mest belastende for børn af skilte forældre, er hvis forældrene får et meget negativt forhold til hinanden. Det betyder også, at min umiddelbare anbefaling vil være, at i som forældre sætter jer sammen, får talt om forskellene, ser om der er mulighed for at indgå kompromisser. Hvis det så ikke er muligt, vil jeg anbefale at i så fuldt ud som muligt, prøver at acceptere de forskelle, der nu engang er.

Det vil være lettere for dine drenge at leve med det, hvis du kunne sige, at du og deres far har forskellige holdninger, og at det sådan set er helt i orden. Der er noget man må det ene sted og noget andet det andet. Og at far kunne sige nøjagtigt det samme, altså vise drengene, at han respekterer din ret til at have dine grænser, når de er hos dig. 

Hvis dine drenge mærker din modvilje mod fars grænser, så kan de få en oplevelse af at være illoyale med dig, når de accepterer fars grænser og omvendt.

Så mit korte svar på dit store spørgsmål vil være, at børnene ikke tager skade af forskellene i jeres opdragelse, så længe disse forskelle ikke bliver til en stor konflikt mellem jer som forældre. Det vigtigste for børnene er, at i som forældre er i stand til at bevare et respektfuldt ansvarligt forhold til hinanden og jeres fælles børn.

Venlig hilsen

Morten Prahl